Wat is urgentie?

Bent u vanwege een persoonlijke noodsituatie dringend op zoek naar een andere woning? In sommige gevallen komt u in aanmerking voor urgentie.

Voorrang op andere woningzoekenden
Urgent woningzoekenden mogen met voorrang zoeken. Dat betekent dat u meer kans maakt op een bepaalde woning dan andere woningzoekenden, mits de woning aan de voorwaarden van urgentie voldoet. Wanneer meerdere urgent woningzoekenden op dezelfde woning reageren, dan biedt de corporatie de woning aan de kandidaat aan waarvan de urgentieverklaring het eerst afloopt.

Herhuisvestingsverklaring
Een herhuisvestingsverklaring wordt afgegeven door de woningcorporatie wanneer zij besluit de woning te slopen/renoveren en de bewoners uit te verhuizen. Alleen aan huurders met een vast huurcontract wordt een herhuisvestingsverklaring afgegeven. Huurders met een tijdelijk huurcontract komen hiervoor niet in aanmerking. Met een urgentieverklaring heeft u voorrang op de andere woningzoekenden. In deze verklaring wordt bepaald voor welk woningtype u voorrang heeft.

Urgentieverklaring regio Rotterdam
Een urgentieverklaring regio Rotterdam wordt afgegeven op basis van een persoonlijke noodsituatie. Een urgentieverklaring geeft u voorrang op andere woningzoekenden. In deze verklaring wordt bepaald voor welke woningen u voorrang heeft. Ook vermeld de urgentie, naast het woningtype, het aantal slaapkamers, de maximale huurprijs en het zoekgebied waarvoor de urgentie geldt. Een urgentieverklaring regio Rotterdam voor de gemeenten Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en Capelle aan den IJssel kan aangevraagd worden bij één van de woningcorporaties uit die gemeenten. De urgentieverklaring wordt afgegeven door Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond (SUWR). Een urgentieverklaring regio Rotterdam voor de overige gemeenten kan aangevraagd worden bij de desbetreffende gemeente.

Besluit directe bemiddeling
Een besluit directe bemiddeling betekent dat een woningcorporatie voor u op zoek gaat naar een woning. De woningcorporatie krijgt hiervoor van SUWR een zoekprofiel. Deze past bij uw situatie. In dit zoekprofiel staan de kenmerken waaraan uw woning moet voldoen. Met een besluit directe bemiddeling heeft u geen voorrang op geadverteerde woningen.

Indicatie CIZ
U krijgt zorg en/of ondersteuning vanuit de wet Wlz (goedgekeurd door CIZ) of WMO (via de gemeente).

Indicatie WMO
U krijgt zorg en/of ondersteuning vanuit de wet Wlz (goedgekeurd door CIZ) of WMO (via de gemeente).

Lees meer over urgentie op www.suwr.nl.

Is dit niet het antwoord dat u zoekt? Kijk dan ook eens bij:

Terug