Kan ik in aanmerking komen voor urgentie?

Urgentie is voor noodgevallen. Een woningzoekende met urgentie wordt snel aan een andere woning geholpen in de stadsregio Rotterdam. Als u urgentie krijgt, geldt deze voor de gehele stadsregio Rotterdam.

Persoonlijke noodsituatie
Om urgentie te krijgen, moet er echt sprake zijn van een persoonlijke noodsituatie. Het gaat dan niet om bijvoorbeeld een echtscheiding, leukere buurt of te kleine woning. Maar om bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen, huiselijk geweld, plotselinge inkomstendaling of bedreiging waardoor u niet langer in de huidige zelfstandige woning kunt blijven.

Kosten
Bij de gemeente kunt u informeren waar u terecht kunt voor de urgentie-aanvraag. Soms is dat bij de gemeente zelf en soms bij de corporatie. De aanvraag kost € 35,-. Heeft uw aanvraag om medische reden, dan kan het zo zijn dat uw aanvraag bij een medisch adviseur gecontroleerd wordt. Hiervoor kan een eigen bijdrage gevraagd worden.

Overige voorwaarden
Om urgentie te krijgen voor een huurwoning moet u:

  • in de stadsregio Rotterdam wonen of niet zonder (medische) zorg van instellingen of personen uit de stadsregio kunnen;
  • minimaal 18 jaar oud zijn;
  • geen huurschuld hebben;
  • een (gezamenlijk) jaarinkomen hebben van maximaal € 38.035,- (2019);
  • de Nederlandse nationaliteit of een wettelijke verblijfsstatus hebben;
  • niet zelf de oorzaak zijn van de ontstane noodsituatie.

Om een inschatting te maken of u in aanmerking komt voor een urgentie vult u het vragenformulier in op www.suwr.nl.

Is dit niet het antwoord dat u zoekt? Kijk dan ook eens bij:

Terug